Lax och pepparotstoast

Denna vecka är det barn-vecka men eftersom Kevin ville gå till farmor hade jag och Göran hela kvällen för oss själva. Jag tyckte att vi kunde ta tillvara på det så jag föreslog en myskväll med förrätt, varmrätt och ett intensivt TV-tittande eftersom det var både 24 och Prison break på raken.

Efter viss övertalning fick jag in sambon på mitt spår… Det där kanske kräver lite förklaring förresten. Hur ofta brukar man behöva övertala sin sambo att ha ”myskväll med förrätt” undrar kanske ni. Men om man, som han, har en flickvän som tar minsta lilla tillfälle i akt att laga mer än en rätt per kväll så ledsnar man kanske. Iallafall…

Jag bestämde mig för att göra en av mina favoriter till förrätt, nämligen en toast med sallad och en ros av lax och pepparrot.
Det är en väldigt enkel förrätt som går fort att göra men ändå ser ganska proffsig ut när man serverar den. Den går att variera beroende på hur lyxig man vill ha den, men den variant jag gjorde igår var en ”man tager var man haver”-version.

Då ska jag avslöja hur jag har gjort den också.

Man behöver (Till två personer):

2 skivor rostbröd
4 skivor rökt lax
Pepparrotsost
Majonäs
Valfri sallad
Stenbitsrom

Skär bort kanterna på rostbröden och stek dem i en aning olja så de får fin färg.
Bred ett tunt lager majonäs på varje brödskiva. Strimla salladen fint och lägg på varje brödskiva.
Ta en skiva lax och bred försiktigt på pepparrotsosten. Lägg den andra skivan över. Ta den dubbla laxen och vik upp den ena långsidan mot den andra så den blir dubbelvikt.
Rulla nu försiktigt ihop laxen till en ros och lägg den på salladsbädden på brödet.
Toppa med en rejäl klick stenbitsrom och garnera med ett basilikablad eller en dillkvist.

Man behöver inte steka brödet, men det förhöjer smaken otroligt mycket och det är värt besväret. Ibland har jag provat att använda pepparrotsvisp istället för osten, men i det här fallet passar det mycket bättre med osten och dess milda smak.
För att förhöja känslan av lyx till toasten ytterligare kan man t ex välja att lägga en vackrare sallad under laxen. I det här fallet nöjde jag mig med vanlig isbergssallad. Man kan även ta en finare rom att lägga som krona på verket om man önskar.

Till varmrätt gjorde vi en enkel men mycket god rätt som heter Skogssvampspanna. Tyvärr har jag inga bilder på den maträtten eftersom den här bloggen inte ens var påtänkt vid det laget men eftersom det är en rätt som lagas flitigt hemma hos oss så kommer den garanterat återkomma. Receptet får ni i samma veva.

Håll till godo!

Hälsningar Karin

2 svar to “Lax och pepparotstoast”

  1. Anonymous Says:

    Älskar dig snuttan. Folket vill ha mera smörgåstårta. G

  2. Karin Says:

    Då får vi väl ordna det! 🙂

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: