Kycklingfilé och klyftpotatis

Igår var jag ledig från skolan så jag bestämde mig för att lägga lite krut på lunchen. Mest för att jag tycker att det är skoj att blogga och ville ha något kul att lägga ut på bild.

Tyvärr hade vi inte så mycket hemma så jag fick rota fram det vi hade och det resulterade i en ganska maffig lunch. Jag, som iallafall försööööker äta en aning nyttigt, lyckades få till det utan en massa fett och inte alltför mycket kolhydrater.

Det resulterade iallafall i en kycklingfilé stekt i bitar, klyftpotatis med timjan och mejram, frästa champinjoner, currysås och kokt broccoli. (Klicka på bilden för att förstora den).


Det här behöver man till 1 person:

1 kycklingfilé
2 potatisar
5 stora champinjoner
1 påse knorr currysås
1 färskt broccolihuvud
Olivolja
Mejram, timjan, salt, peppar

Såhär gjorde jag:

Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en plastpåse. Tillsätt ca 1 tsk olja, ½ tsk mejram och ½ tsk timjan. Skaka om påsen så allting blandas ordentligt. Hägg ut potatisarna i en ugnssäker form och stek i ugnen på 225 grader i cam 20 min. På detta sätt använder du endast det nödvändiga fettet och får bort det onödiga eftersom det stannar i påsen.

Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek dem på hög värme i lite olja tills de fått fin färg. Lägg sedan bitarna tillsammans med potatisen i ugnen i några minuter så de blir helt genomstekta.

Skiva champinjonerna och fräs i lite olja. Här är väl det enda stället där det kan gå åt lite mer fett, men det kan man reglera själv.

Tillaga currysåsen, men byt ut mjölken som det står på förpackningen mot vatten och ta lite mindre mängd. Smaken blir densamma men det blir fettsnålare. Undvik dessutom att lägga i något smör.

Skär broccolin i fina små buketter och kokai några minuter tills de blivit lite mjuka. Broccoli är väldigt lätt att koka sönder och fortsätter att mjukna lite efter att du hällt av vattnet. Ta därför av broccolin när den är al dente så brukar den bli perfekt.

Lägg upp alltsammans och servera! Vill man ha en lite lättare lunch kan man utesluta potatisen helt. Eftersom det är så mycket andra tillbehör känns det som en komplett måltid ändå.

Som ni kanske märker är jag en såndär som tycker det är kul att laga mat även om det bara är till mig själv. Det ger mig tillfälle att pröva nya recept utan att någon annan ska behöva drabbas om jag misslyckas. Dessutom är den hårdaste kritikern när det gäller min matlagning just jag själv.

I helgen åker jag hela familjen till min mor i Örebro. Där brukar jag passa på att laga trevliga middagar eftersom hon har ett underbart öppet kök i sin lägenhet. Jag ska försöka ta lite bilder på middagarna där och dokumentera så ni får se!

Ha en skön helg!

Kram Karin

Ett svar to “Kycklingfilé och klyftpotatis”

  1. MO Says:

    Hej Karin, vad kul med en blogg med mycket recept. Kanske jag kan få lite nya tips, är just nu inne i en period där matlagningslusten är nere på noll. Kycklingreceptet verkar lovande, jag är så där barnslig så jag äter inte fisk…Kyckling däremot älskar jag, kul, Ha de bra Maria

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: