Räkbakelse

Helgen har varit toppen. Vi har haft det skönt i Örebro med kalasväder och trevliga aktiviteter. God mat har det också varit men dessvärre glömde jag att fota även dessa gånger (jag borde skämmas) så jag har inget att bidra med därifrån.

Däremot har jag sparade bilder från ett tillfälle för några veckor sedan då jag ville skämma bort Göran lite extra. Hans favorit av alla favoriter är nämligen smörgåstårta och efter att ha blivit bjudna på räkbakelser till förrätt hemma hos min far så har Göran tjatat om att jag ska göra såna till honom någon mer gång.

Jag har tyckt att det är lite VÄL mycket jobb för bara en förrätt, men den här kvällen tyckte jag alltså att han var värd att skämmas bort rejält. Jag hade tappat bort receptet som jag fått av pappa på de bakelser han bjöd oss på den där kvällen, men jag improviserade och min lilla kreation gjorde succé hos Göran. Såhär gjorde jag:

Det här behöver man till två personer:

4 skivor rostbröd
4 msk Skagenröra
1 kokt ägg
20 skalade räkor
ca 2 msk majonäs
ca 1 dl hårt vispad grädde
2 dl krossade ostbågar
2 skivor rökt lax
2 gurkskivor
Gräslök

Såhär gjorde jag:

Skär bort kanterna på brödskivorna. Om brödet är torrt lägg det en liten stund mellan två fuktiga handdukar.
Bred ett lager skagenröra på två av brödskivorna och lägg sedan de andra två ovanpå.
Blanda majonäsen med den hårt vispade grädden. Peppra en aning.
Bred gräddblandning på räkbakelsen så att det täcker alla sidor.
Använd en stekspade på vilken du lägger de krossade ostbågarna och trycker dit på sidorna av bakelsen.
Skiva ägget och lägg skivorna på bakelsens övansida. I mitten på varje bakelse lägger du en ros som du gjort av laxen.
Dekorera med de skalade räkorna, gurkan och gräslöken.

Nu gjorde jag det ändå ganska lätt för mig och använde en färdig skagenröra som fyllning och bara hade ett lager. Man kan säkert göra två lager och använda sig av två olika fyllningar, precis som när man gör vanlig smörgåstårta, men jag tyckte att det här var lagom besvär för en förrätt och resultatet blev minst sagt lyckat. Värt att prova för den som vill skämma bort någon lite extra!

Kram Karin

Ett svar to “Räkbakelse”

  1. Malin Says:

    Vilken härlig blogg! 🙂 Kul med ännu en matblogg.

    Nåt liknande recept har jag kikat på tidigare, men inte provat. Ostbågarna ska tydligen vara den avgörande skillnaden. 🙂

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: