Tillökning i familjen & Sesamräkor

Jag vet inte om jag har berättat att vi köpte en katt i april? Hur som helst var det en 5-årig dam som är väldigt speciell. Ingen knäkatt precis, utan väldigt självständig och kräver att allt sker på hennes vilkor.

stava1
Stava heter hon. Namnet uppkom efter ett litet misstag när hon var kattunge. Uppfödarna trodde att hon var en pojke och döpte henne Gustav. Men när felet upptäcktes så blev hon en Gustava, och kallas alltså för Stava. Som ni ser har hon en lite speciell sovstil.

Stava älskar att sitta i fönstret och spana ut på gårdens andra katter. Allra roligast är det när persiennen i fönstret är neddragen, till husses stora förtret.
stava2

För en vecka sedan skaffade vi ännu en liten katt. Denna gång blev det en röd liten kattunge som heter Sushi. Sushi är en liten kattpojke på 13 veckor som var väldigt blyg till att börja med. Han gillade inte ljud och blev rädd när man kom emot honom.

sushi

Blygheten försvann dock fort och idag är han en livlig och mycket social liten katt som mer än gärna busar med Stava, när han inte sover vill säga, för det gör han nästan hela tiden Helst i husses eller mattes knä 🙂
sushi1

Precis som husse och matte är kissarna väldigt förtjusta i mat! Stava är ganska kräsen men när hon får något hon gillar slinker det ner fort. Sushi däremot är ett riktigt matvrak och tuggar i sig det mesta som kommer i hans väg. Båda blev lyckliga när det vankades räkor härom kvällen.

Goda jätteräkor med en asiatisk touch blev det. Här kommer receptet:

sesamräkor

Sesamräkor med limedip
(4 personer)

500 g jätteräkor
1 äggvita
3 tsk röd currypasta
1 tsk sesamolja
1 dl sesamfrön

Limedip:
2 msk råsocker
2 msk pressad lime
3 msk sojasås

Gör såhär:
Sätt ugnen på 275 grader.
Blanda äggvita, currypasta och sesamolja.
Vänd i räkorna och låt stå i 30 min.
Ta upp räkorna och lägg i en plastpåse.
Häll sesamfröna i påsen och vänd runt försiktigt.
Lägg räkorna på en bakpappersklädd plåt.
Tillaga i övre delen av ugnen i ca 5 min.
Blanda socker och limesaft och rör tills sockret löst sig.
Häll i sojasåsen och blanda väl.
Dippa de nygräddade räkorna i såsen.

Ju hetare räkor man vill ha, desto mer currypasta har man i marinaden. Själv gillar jag när det är lite sting i dem så jag föredrar nästan 4 tsk currypasta. Oavsett så blev det här en god och lyckad förrätt!

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar to “Tillökning i familjen & Sesamräkor”

  1. Boman Says:

    Snor snabbt receptet. Tack för den!

  2. Elisabeth Says:

    Underbara små katter ni har… har själv 2 som är precis som era ser jag. En som är så extremt kräsen när det gäller mat medans den andra kan äta vad som helst. Sedan en som vill att det ska ske på hennes villkor, men det är typiskt kattdamer kan jag bara säga.
    Har följt din blogg ett tag nu och dina recept är inte fel, inte alls. Tack så mycket för dem.
    *kram*

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: