Potatisterrin á la västerbotten

Idag är jag mörbultad kan jag berätta. Jag och Andreas skulle gå en sväng på stan igår eftersom jag slutat tidigt. Jag hade dessutom fått ett presentkort på Åhléns av mina systrar så jag tänkte gå dit och spana lite på köksavdelningen.
Hittade fina portionsformar för gratänger som jag ville ha och köpte dem.
Tyvärr hann jag inte mer än sätta foten utanför Åhléns innan jag blev påkörd av en cyklist som körde mot rött ljus i hög fart. Både han och jag flög i backen och jag dunkade i mitt ena smalben ordentligt.
Idag blir det jourakuten och en eventuell polisanmälan. Jag är helt klart otursförföljd, det är ju ett faktum… Nåväl, det är iallafall lite synd om mig.

Något som får mig på bättre humör är att skriva om mat, så det är precis vad jag tänker göra. Lite lördagsgott är ju aldrig fel dessutom! En riktigt mör kalvfilébit tillsammans med en potatisterrin med västerbottenost kan ju inte vara fel!

Potatisterrin á la västerbotten

(5-6 personer)

1 kg mjölig potatis
2 dl riven Västerbottenost
2 dl hackat kryddgrönt, t ex persilja, dill och/eller gräslök
2 krm dragon
1-1 /2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
4 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Ugn: 200°

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen mycket tunt, gärna i matberedaren.
Vispa samman ägg, grädde, vitlök, kryddgrönt och salt.
Smörj väl en avlång form som rymmer ca 1 1/2 l.
Klä botten med bakplåtspapper.
Varva potatis och ost i formen.
Se till att ”packa” ordentligt.
Grädda nederst i ugnen, ca 75 minuter.
Obs! Känn med en sticka att potatisen är helt mjuk.
Låt patén stå ca 15 minuter innan den stjälps upp.

Den här terrinen var grymt god och riktigt festlig. Kan nog dessutom passa utmäkt till fisk om man byter ut örterna mot t ex dill och grädlök eller salvia. Värt att prova!

Nu bär det av till akuten…

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

3 svar to “Potatisterrin á la västerbotten”

 1. Fröken Dill Says:

  Oj, OTÄCKT. Cyklister är livsfarliga. Och samtidigt känns det lite farligt att cykla p g a andra stressade cyklister, bilar och folk som gladeligen kliver rätt ut i cykelbanan. Krya på dig eller vad man säger!
  Hälsar fröken Dill

 2. Katharina Engelbertsson Says:

  Hej Karin
  Den här terrinen ska jag prova inför en bröllopsmiddag. Visst borde jag väl kunna göra hjortfile på samma sätt som du gjorde med kalven, eller vad tror du? Har du ett bra recept på den också? Vore jättegulligt.
  hälsningar Katharina

  • En Smak Av Karin Says:

   Hej Katharina! Vad kul att du ska prova terrinen! Den är fantastiskt god och passar säkerligen utmärkt med hjortfilé! Du kan nog använda mitt kalv-recept även på hjort, men googla då på innertemperatur på hjortfilé så att du får det lagom stekt, eftersom jag inte vet om det ska vara samma temp på hjort som på kalv. Jag har tyvärr sällan tillgång på hjortkött själv så jag har inget bra recept på det. Jag hoppas att du lyckas ändå. Tack för titten på bloggen och lycka till med bröllopsmiddagen! Kram Karin

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: