Dansk sjömansbiff

Idag har vi varit på stan en sväng. Andreas skulle ta nya kort till körkortet så vi gick till Expert för att få det fixat. Jag stod en stund och dreglade över alla fina och flådiga kameror i skyltfönstret. Jag är såååå sugen på att skaffa mig en rikig kamera så jag kan ta lite snyggare bilder till bloggen. Expediten frågade om jag ville ha hjälp så jag frågade lite om vilken kamera som skulle kunna passa mig bäst. Fick ett alternativ som jag fastnade vid. En Canon eos 1000D

En digital systemkamera som inte var fläskigt dyr och som täckte precis de behov jag hade. Nu kan jag inte släppa den utan har insett att jag faktiskt MÅSTE ha en sådan inom en rimlig framtid. Bara att börja spara…
(Bild från Elgiganten)

Idag blev det riktig husmanskost till middag igen. En klassisk dansk sjömansbiff med köttfärs som går lite fortare att laga än den klassiska gjord på ytterlår. Tillsammans med saltgurka och lingonsylt blev det en riktig kalasmiddag!

Dansk sjömansbiff
(4 personer)

2 skivade gula lökar
5 msk smör, varav lite sparas till att smörja formen
500 g nötfärs
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
800 g skalad och tunt skivad potatis
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl porter-öl
1 tsk salt
1 krm peppar
0,5 dl hackad persilja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
Ställ löken åt sidan i en bunke.
Hetta upp resten av smöret och bryn nötfärsen.
Salta och peppra.
Smörj en stor ugnssäker form och varva potatisskivor, lök och färs.
Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen (färsen blir lätt bränd annars).
Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen.
Tillsätt öl, salt och peppar.
Häll blandningen över färs, lök och potatis.
Ställ in i ugnen och låt stå tills potatisen är mjuk och har fått färg, 40-45 minuter.
Garnera med hackad persilja.

Riktigt god och billig mat som sköter sig självt i ugnen. Den är också lätt att göra till många!

Nu ska jag tråna vidare efter min kamera.

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Dansk sjömansbiff”

 1. Mårtenssons kök Says:

  Oh, det är ju bara så gott! Tycker faktiskt att det nästan är godare och mustigare med sjömansbiff på färs än på helt kött.
  Förstår dej angående kameran, vi ångrar verkligen inte vårt köp!

  Ha en fortsatt skön vecka!

 2. Emmy Says:

  Vår digitalkamera hade åkt i golvet mer än en gång så vi var tvungna att köpa en ny. Då var det lite lättare. Det blev inte så storskillnad att köpa en systemkamera jämfört med en vanlig digital.

 3. Fridas kök Says:

  Mums, verkar vara jättegott! Jag gillar ju ”vanlig” sjömansbiff, men detta måste absolut testas också.

  Angående kamera så tror jag inte att du kommer ångra dig om du slår till på en systemkamera. De är ju jättebra. Jag har Canon själv (eller användes sambos, hehe hehe…) och det är verkligen skillnad på bildkvalité. 🙂

  Tack för din fina utmärkelse förresten! Jag ska svara/göra den så snart jag hinner. Ha en fortsatt fin tisdag!

 4. Linda - Cupcakefluffan Says:

  Sjömansbiff var längesedan jag åt, måste testa din variant med köttfärs, låter himla gott

 5. charlotta Says:

  min kompis köpte precis en sådan kamera, en precis likadan – hon är supernöjd!

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: