Çevapçiçi

Idag har varit en lugn dag. Helgen startade med att en av mina bästa vänner Annelie var här från Stockholm i fredags och vi hade en heldag. Det blev shopping, film och en massa pladdrandes om allt möjligt – precis som det ska vara! Det var längesen vi träffades nu så det var verkligen toppen att träffa henne igen och jag saknar henne redan!

Gårdagen spenderades delvis på OK´s ”gör det själv”-hall där jag fick hjälp med att hissa upp bilen och ta bort en jobbig plåt som hängt lös under bilen ett tag. Den visade sig hur som helst vara onödig så vi slet helt enkelt bort den. Skönt, då var det fixat!

Idag har jag hämtat hem en del kartonger som jag haft förvarade hemma hos en av Andreas kompisar. De har stått kvar där sedan tiden då vi bodde på 43 kvm och inte hade plats för alla mina saker. Det var bland annat kartonger med mina gamla barnkläder, och det är först nu jag känt mig nyfiken på vad det ligger i de där kartongerna egentligen. Så ikväll ska vi sortera dem och se vad vi kan använda 🙂

Idag tänkte jag bjuda er på det andra receptet som jag fått av en kollega på jobbet. Detta recept kommer från snälla Ranka  som kommer från Montenegro. Det är en rätt som jag aldrig hade ätit innan, men som jag fått löfte om skulle vara jättegod.
Vi provade den i helgen och resultatet gjorde ingen besviken! 🙂


Çevapçiçi

(4 personer)

500 g lamm-/nöt-/kalvfärs
1 ägg
1 finriven gul lök
1 msk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin
Salt och peppar

Gör såhär:
Blanda allt till en smidig färs.
Rulla färsen till järpar.
Stek järparna i olja i stekpannan.
Servera tillsammans med klyftpotatis och creme fraiche blandat med ajvar relish i valfri styrka.


Jag hade även en fetaostsallad till, där jag helt enkelt blandat hackad tomat, rödlök och fetaost med lite olivolja, svartpeppar och salt. Den passar riktigt bra till den här middagen!

Det här var ett höjdarrecept som jag absolut kommer att göra flera gånger!

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

10 svar to “Çevapçiçi”

 1. Mårtenssons kök Says:

  Çevapçiçi minns jag att vi åt när jag var i Jugoslavien (som det hette då) med mina föräldrar på semester. Undrar om man minns smaken om man provar det nu?
  /Anki

 2. Fridas kök Says:

  Çevapçiçi gör min svärmor ibland, alltid jättegott! Hon använder många fler, olika kryddor – olika varje gång beroende på vad hon har hemma men alltid lika gott. 🙂 Goda tillbehör du hade till!

 3. Emmy Says:

  Så gott! Jag gör ibland något liknande i en kryddig sås, fast utan så vackert namn 🙂

 4. Sofie / Mumsfillibaba Says:

  Vad gott! Vi åt Cevapcic när vi var i Kroatien. Gillar att äta lokala specialiteter när jag reser. Den där fetasalladen ser smaskig ut!!

 5. Linda - Cupcakefluffan Says:

  Har aldrig ätit Cevapcic, men det låter himla gott

 6. Linda Says:

  Åh vad gott! Tack för receptet! Låter dock bli att skriva namnet på dem för jag hittar inte de där extra ”fjongerna” till bokstaven C… 🙂

 7. MÅ Gott, Åsa Says:

  Vad goda järparna med det konstiga namnet 🙂 verkar, gott med spiskummin och ajvar.

  Vilken spännande låda du har att utforska!

 8. Helena Ljunggren Says:

  Chevap är riktigt gott, längesen som vi åt det här hemma nu. Vi åt det så ofta förr att maken tröttnade….kanske kan han tänka sig att tycka om det igen 🙂

 9. Emma Says:

  Mums vilket gott recept! 🙂 Vad roligt med lådorna, blast from the past! 🙂

 10. L8 Says:

  Underbartsuveräntdundergott. Till och kräsna sonen tog om =)

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: