Barnmorskebesök och chokladfondant

Igår var jag på ytterligare ett besök hos barnmorskan. Någon föräldrakurs hinner jag ju inte gå på så därför får jag gå med jämna mellanrum hos min barnmorska på lite av en ”intensivkurs”. Det funkar faktiskt riktigt bra hittills och jag känner mig trots allt ganska lugn med graviditeten. Såklart jag börjar bli lite nervös, det börjar ju faktiskt dra ihop sig (är idag i v 36+6).

När jag tidigare varit hos barnmorskan har alla värden varit toppenbra. Igår var de inte riktigt lika bra. Jag hade ett högre blodtryck än vanligt (hade 140/90 igår och brukar ha 120/60)  samt att jag hade lite äggvita (+1)  i urinen. Dessa symptom kan man ha i slutet på graviditeten, men de kan också ibland tyda på början till havandeskapsförgiftning (gränsen går när man har undre tryck över 95 och äggvitan är +2 i urinen) så nu ska de ha lite extra koll på mig. Jag ska tillbaka igen på måndag så håll tummarna för att det bara var tillfälligt.
Jag mår bra i övrigt och känner mig inte annorlunda än tidigare, så jag hoppas att det är falskt alarm.

Över till något roligare – eller iallafall godare! Jag har alltid tyckt att chokladfondanter verkar lite överskattat. Jag är inte speciellt förtjust i kladdkaka t ex, och har fått för mig att dessa fondanter smakar ungefär så.

Härom dagen fick jag dock för mig att jag skulle prova att göra dessa bakverk för att se vad det var alla pratade om. Snacka om att jag blev glatt överraskad! Hualigen vad smaskigt det var! Tillsammans med vispad grädde och lite färska blåbär gjorde de verkligen succé här hemma! Jag lyckades få till dom riktigt perfekt – bakade på utsidan och rinniga inuti. (Andra gången gick det dock inte lika bra så antagligen hade jag tur första gången hehe).

Här kommer receptet som jag använde, och som jag starkt kan rekommendera!


Chokladfondant

(8 personer)

4 msk kakao
50 g vit choklad
200 g mörk choklad (70%)
200 g smör
4 ägg
3 äggulor
90 g (drygt 1 dl) muscovado- eller farinsocker
25 g (knappt ½ dl) mjöl

Gör såhär:
Smöra 8 portionsformar som rymmer minst 1½ dl.
Pudra i kakao så att hela insidan av formarna täcks med kakao.
Häll ut kakaon som inte fastnat.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält vit och mörk choklad tillsammans med smöret över vattenbad.
Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt över ett annat vattenbad.
Rör ner mjölet i den smälta chokladen tills allt är väl blandat.
Vänd ner blandningen i äggsmeten och blanda ordentligt.
Häll upp i formarna och lämna 1 cm kvar till kanten.
Ställ formarna på en bakplåt och grädda i 9-10 min, tills chokladfondanten fått en skorpa på toppen och börjar släppa från kanten.


Låt vila i 30 sekunder innan du stjälper upp dem på tallrikar.
Servera med grädde och bär.

Helt vansinnigt gott och jag måste nog säga att det här är en topp 5 av mina favoritdesserter. Jag är i vanliga fall mer en förrätts-människa, men dessa fondanter skulle jag kunna leva på! 😛

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , ,

13 svar to “Barnmorskebesök och chokladfondant”

 1. Sofia Says:

  Härligt! Jag har varit sugen på att svänga ihop chokladfondanter i flera månader nu, men inte vågat. Det där såg ju genomförbart ut, så till helgen blir det av. Tack för det!

  Tråkigt att läsa att dina värden börjat krångla. Jag hoppas att det bara är något tillfälligt knas.

 2. Mårtenssons kök Says:

  Vi har inte heller provat varken att smaka eller göra fondanter. Har också fått för oss att det ska vara så svårt och därför har vi avstått… Men kanske vi också har tur?

  Hoppas det inte krånglet fortsätter och att du kan slappna av resten av tiden.

 3. Linda - Cupcakefluffan Says:

  Har heller aldrig gjort eller ätit fondant, men jag är allt sugen på att testa det

  Hoppas alla värden är bra på måndag och tänk, snart har du en lillknodd att hålla i 🙂

 4. Helena Ljunggren Says:

  Fondant är något jag bara måste göra en dag jag har inte smakat det nån gång alls…lite av en skandal faktiskt 🙂

 5. Emmy Says:

  Du ska se att det säkert inte är något. Försök att inte oroa dig nu!
  Hm, ja, det är väl på tiden jag ger mig på att testa chokladfondant.

 6. Sofie / Mumsfillibaba Says:

  Mmm…så gott med fondant. Jag har testat två gånger. En gång gick det bra en gång mindre bra. Men kommer bli fler gånger. Ditt recept med muscovadosocker låter smarrigt!!

 7. Therese Says:

  Kan vara godaste desserten någonsin!

 8. charlotta Says:

  hoppas att graviditeten fortsätter bra och att du slipper havandeskapsförgiftning!

 9. Emma Says:

  Fondant är jättegott 🙂 Oj, en som inte gillar kladdkaka! Trodde alla gjorde det 🙂

  Hoppas värdena blir bättre!

  Har du upptäckt någon ny craving? 🙂

 10. Guldigrytan Says:

  Oj vad många som älskar chokladfondant men inte vågat sig på att göra det. Även jag sällar mig till denna grupp fegisar 🙂 Måste prova!! Dessa såg underbara ut!

 11. KarinW Says:

  Jamen här går man och tror att alla gjort fondant utom jag, ha ha men nu SKA det bli snart! Vissa ställer ju smeten i frysen ett tag, gjorde du det?
  Ta hand om dig nu och den där väntande spännande känslan är jag lite avis på….ojojoj du har ju en fantastisk tid framför dig och det är vår på gång och allting, kram kram

  • En Smak Av Karin Says:

   Jag ställde inte min smet i frysen, utan gräddade den i formarna direkt. Det enda jag tyckte var svårt var att se när de var sådär perfekt tillagade. Det står 9-10 minuter i receptet, men jag skulle snarare gå efter när kakorna börjar släppa lite från kanterna. Då blev de bra för mig! Våga testa nu! 🙂 Kram Karin

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: