IKEA-shopping och Ugnsstekt falukorv

Idag har jag varit en låååång sväng på IKEA tillsammans med en nyfunnen vän här i Linköping som också är gravid. Jag trotsade min onda ljumske och knallade runt på varuhuset i säkert tre timmar. Med ytterligare en timme för lunch och en timmes småprat så var jag inte hemma förrän strax efter tre och var då helt slut i både fötter och ljumske.

Lite smått fick jag med mig hem också, trots att jag egentligen inte skulle handla något. Tre fina ramar som jag ska sätta upp i vår trapp och så den här söta mobilen som jag ska hänga över skötbordet. Den gick ju inte att motstå såklart 🙂

(Bild från IKEA)

Väl hemma var jag så trött att det fick bli en enkel vardagsmiddag – men inte mindre god för det! Ugnsbakad falukorv med potatismos sitter aldrig fel och det var precis vad det blev till middag ikväll. Såhär gör jag min korv i ugn:Ugnsbakad falukorv med potatismos

(4 personer)

600 g falukorv
2 tomater
1 gul lök
God senap
Riven ost

Potatismos:
ca 700 g potatis av mjölig sort
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk smör
Salt, vitpeppar och muskot efter smak

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva falukorven i skivor, men inte hela vägen ner, så att den fortfarande hänger ihop.
Bred en klick senap i varje mellanrum på korven.
Fyll också varje mellanrum med en skiva tomat och en skiva lök.
Strö över riven ost över hela kalaset och gratinera korven i ugnen i ca 20 minuter.

Potatismos:
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Värm mjölk, grädde och smör i en kastrull, utan att det börjar koka.
Stöt potatisen med en potatisstöt så den blir mosig.
Vispa ner gräddmjölken med en elvisp och smaka av moset med salt, peppar och en gnutta muskot.

Klassisk svensk husmanskost när den är riktigt bra!
Jag drar mig ofta för att tillaga korv här hemma, eftersom jag får för mig att jag inte tycker så mycket om det. Men varje gång jag gör falukorv förvånas jag över hur gott jag faktiskt tycker att det är. Märkligt det där 🙂

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

8 svar to “IKEA-shopping och Ugnsstekt falukorv”

 1. Christer Says:

  Inte många som kan få falukorv att se så gott ut .-) Men moset ser ännu godare ut.

 2. Anna-Karin Says:

  Mums vad goda recept du har lagt upp här! Hittade dig via Allt för föräldrar där du skrev och ”sökte” personer i Linköping som kanske var gravida nu. Jag är 29 år, bor i Hejdegården och väntar mitt första barn om 9 dagar. Kolla gärna in på min blogg om du vill! ha det fint!
  Anna-Karin

 3. Mårtenssons kök Says:

  Så himla fin mobil, kanske något för Ankis jobb att köpa på sej….

 4. Linda - Cupcakefluffan Says:

  Falukorv och potatismos är bara så gott 🙂

 5. Sofie / Mumsfillibaba Says:

  Men hur lätt är det att åka till IKEA utan att shoppa?! Och knalla runt i lugn och ro kan man göra med vilken smärta som helst!:) Vilken fin mobil. Den kommer den lilla/lille har mycket roligt åt!

  Ugnsbakad falukorv är ju så gott!!

 6. monika Says:

  Jag älskar falukorv i ugn. Det finns så många sätt att tillaga den på. På senare tid har jag gjort så här: skär en djup skåra längs med korven. Fyll med rikligt av pizza kryddor och ost. Brukar även ha krossad tomat under korven. Detta är så gott!

  vh
  Mamma Monika

 7. charlotta Says:

  vad gott! potatismos är ju en klart favorit i det här hemmet!

  hoppas du får en fin helg! och du, se nu till att vila lite också :=)

  kram!

 8. Lovisa Almberg Says:

  Hejsan, vi är en projektgrupp på 4 tjejer som har fått lite ont om tid. Vi undrar därför om vi skulle kunna få använda oss av din bild på falukorv i ugn till vår projektbok. Boken kommer inte säljas utan endast användas för eget bruk.

  Svara helst till min mejl

  Mvh
  Lovisa Almberg

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: