Julfirande och långkål!

Då var vi hemma från några underbara dagar i Örebro, där jag äntligen fick lite hjälp att få upp julstämningen! 😀 Det var julgranar, julklappar, tomte, julmusik och sist men inte minst fantastisk julmat! Som jag längtat efter julmat i år. Det enda jag ätit före jul var julskinkan (så den kunde jag vara utan på julbordet) men Jansson, sill, rödkål, prinskorv, gravad lax och allt annat gott man får mumsa på vid julbordet var galet gott och efterlängtat 🙂

På fredagen var vi hemma hos min mamma (där vi sov över) och klädde julgranen tillsammans med alla kusinerna. Mysigt! Julgranen blev så fin så fin och Selma var med och gjorde sin beskärda del – dvs dra i julgranskulorna 😀


Selma försöker ta sig till granen


Glad tjej dan före dopparedan!

På julafton blev det jullunch hos min mamma och på eftermiddagen skulle det tittas på Kalle Anka naturligtvis!
Efter det bar det av hem till min äldsta syster med familj för tomte, julklappsutdelning och mera julmat. Som vanligt stod magen i fyra hörn när vi väl åkte hem igen 🙂


Selma är julfin!


Selma dansar framför julverkstan på Kalle Ankas jul

I vanliga fall kör vi på ett väldigt vanligt julbord utan konstigheter och i vanliga fall brukar vi varken ha rödkål eller grönkål på vårt julbord, men i år tänker jag faktiskt slå ett slag för stuvad grönkål! Vi testade det i år och det blev en favorit för oss alla på julbordet. Därför kommer den nu bli ett stående inslag där. Här är mitt goda recept:

Långkål (Stuvad grönkål)

300 g grönkål
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2½ vispgrädde
25 g smör
Maizenaredning
Salt
Vitpeppar
Socker

Gör såhär:
Koka upp vatten och buljongtärning.
Lägg grönkålen i kastrullen och lägg på locket.
Låt koka i ca 15 minuter, tills kålen blivit mjuk.
Slå av buljongen i ett durkslag och lägg tillbaka kålen i kastrullen.
Tillsätt ca 25 g smör och låt kålen fräsa i smöret ca 5 min.
Häll i grädden och koka upp.
Red av stuvningen med maizena och smaka av med salt, peppar och en gnutta socker.

Sååååå gott! Jag kommer bli besviken på julbord utan stuvad grönkål – långkål – hädanefter. Otroligt gott och ett bra grönsakstillbehör på julbordet tycker jag.

Nu börjar man ju bli lite trött på julmat och jag har redan satt siktet på nyårsmaten och planerar nyårsmenyn för fullt! Det kommer dock komma in ett underbart gott recept på gravad lax också innan jag ger upp julmaten helt 🙂

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: