Småländska kroppkakor

Något som jag verkligen älskar är att testa att laga saker som jag aldrig tidigare lagat. Det ska vara utmaningar, sådana som man inte riktigt vet om man klarar av. Hittills har det varit t ex hemmagjord sushi, försöket att få till den perfekta pizzan, en riktigt god hamburgare, eller liknande. Denna gång valde jag att ge mig på att göra kroppkakor!

Att göra kroppkakor var lite spännande eftersom jag själv aldrig ätit det, aldrig har lagat det och Andreas ätit det men aldrig gillat det. En RIKTIG utmaning alltså! Jag har tagit till mig lite tips från goda vänner, läst flera olika recept osv, innan jag bestämde mig för hur jag skulle göra mina kroppkakor. Här är mitt recept:

Småländska kroppkakor
(Ca 18-20 stycken)

1 kg potatis, av mjölig sort
1 tsk salt
½ tsk strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g sidfläsk
1 stor gul lök
1 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
Lingonsylt och skirat smör

Gör såhär:
Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund.
Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.
Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min.
Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan.
Stek ytterligare ca 3 min.
Blanda ner kryddorna.
Ställ blandningen åt sidan.
Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker.
Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget.
Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning.
Arbeta inte degen för mycket. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle.
Dela den i 16 lika stora delar.
Rulla varje del till en bulle.
Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen.

Nyp ihop och forma återigen till en bulle.
Gör samma sak med alla bitarna.

Koka upp vatten med salt.
Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min.
Ta upp dem med en hålslev.
Hetta upp smör i en stekpanna.
Stek kroppkakorna gyllenbruna runt om.
Servera med lingonsylt och skirat smör.

I vanliga recept står det inte att man ska steka kroppkakorna, utan på klassiskt vis äts de direkt när de tagits upp ur kokvattnet. Jag hade dock lite svårt för konsistensen på kroppkakorna då så jag valde att steka dem, efter tips från en kompis.

Vilken ny värld jag upptäckt! Jisses så gott det blev! Verkligen supersmaskigt! Det var lite pillrigt att göra dem men resultatet gjorde sig väl värt att vänta på. Jag lyckades till och med omvända Andreas till att gilla dem eftersom jag stekte dem i smör innan vi åt. Sjukt gott!

Det var inte sista gången jag gjorde kroppkakor iallafall, så mycket kan jag säga 😀

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

7 svar to “Småländska kroppkakor”

 1. Jimmie Lannér Says:

  Är det nånting jag saknar med att utesluta mjöl i min kost så är det verkligen Kroppkakor, men jag jag ska försöka klura ut ett sätt att göra dom utan vetemjöl, det måste gå 🙂

 2. Anna Says:

  Åh kroppkakor är så supergott. Jag måste passa på att göra det innan vinterpotatisen försvinner ur butikerna 🙂

 3. Anneli Says:

  Gillar ni kroppkakor så testa även Pitepalt! Ungefär samma grej men med rå potatis och kornmjöl!
  Nykokta delar vi dom på mitten och lägger en rejäl klick smör på ”köttbullen”. Dagen efter tärnas dom kalla paltarna och steks i smör – ännu godare än nykokta (servera gärna en klick smör även till ”pitepyttipannan”)! Bästa drycken: iskall mjölk!

 4. Jennys matblogg Says:

  Kroppkakor är sååå gott.
  Med smör, grädde och lingon. 🙂

 5. MÅ Gott Says:

  Hm, kroppkakor. Njae, det och pitepalt är inget som jag vågar mig på (varken äta eller tillaga). Fast varför inte, du kunde ju och tyckte om det. =)

 6. Jane Says:

  TACK for detta tips. Jag stekte kroppkakorna och de höll sig till lunch nästa dag. Jättegott. Här i USA serverar jag dem med cranberry sauce. Det är svårt att få lingonsylt. Men det funkar. Jag sätter också till lite Chinese 5 spice till fläsket…så blir det med internationella mixer…men stekta…jättegott- Följde receptet annars.

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: