Kött och grönt i gryta och tankar kring mat till barn!

Jag läste ett intressant inlägg på min vän Bambis blogg om hur kinkiga svenska barn är med maten. Det har tydligen stått i Aftonbladet att svenska barn är bland de kinkigaste i Europa när det kommer till mat. Ofta kan jag personligen få uppfattningen om att många vuxna här i Sverige tror att barn bara gillar mat som korv, makaroner och köttfärssås, och att de därför inte erbjuds att prova så mycket annat. Att de dessutom måste få speciell ”barnvänlig” mat, som det kallas om de vuxna äter något mer originellt.

Min största mardröm vore att Selma skulle bli väldigt kinkig med maten. Jag har därför varit väldigt noga med att aldrig laga speciell mat till henne utan serverat det som jag själv och Andreas ska äta. Det har resulterat i att hon är väldigt nyfiken på att hela tiden smaka nya saker. Jag är noga med att aldrig tvinga henne att äta något hon inte vill ha, bara hon smakat. Har hon smakat så är det helt okay att hon inte gillar, för jag vet att ofta när hon provar nästa gång så gillar hon det plötsligt.

Hur gör ni med era barn? Får de speciell mat eller serverar ni det som ni själva äter till middag – oavsett vad det är för mat?

Nog med tankar för detta inlägg! Här kommer tips på en supergod köttgryta!
Det här är en köttgryta som är ständigt återkommande hemma hos oss. Kött som får koka riktigt länge för att bli sådär mört så det smälter i munnen. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter och en mustig buljong blir det en fantastiskt god gryta! 🙂

Kött och grönt i gryta2
Kött och grönt i gryta
(4 personer)

500g nötkött, t ex högrev eller grytbitar av nöt
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Smör till stekning
3 stora gula lökar
7 dl köttbuljong
1 kg blandade rotfrukter
2 dl ärtor
ca 2 dl torkad svamp, gärna trattkantareller
Maizenaredning
Persilja

Gör såhär:
Skär köttet i mindre bitar.
Bryn köttet i smöret, salta och peppra, och lägg dem i en gryta.
Skala och hacka lökarna och fräs dem i lite smör.
Blanda löken med köttet.
Häll på buljongen och låt koka under lock i minst 2 timmar.
Skala och skär  rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg  dem och svampen i grytan och låt dem koka med i ytterligare ca 30 min, eller tills rotfrukterna är mjuka.
Tillsätt ärtorna alldeles innan grytan är klar.
Servera antingen endast med bröd eller med kokt ris.

Jag ÄLSKAR den här grytan, och jag vet faktiskt inte vad som gör den här grytan så speciell, men smarrig är den! 😀

Lämna gärna en liten kommentar om era tankar kring barns matvanor! Det är spännande att höra vad ni tycker 🙂

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 svar to “Kött och grönt i gryta och tankar kring mat till barn!”

 1. Pernilla Says:

  Härhemma får barnen samma mat som vi. Om inte vi ska äta något jättestarkt förstås.
  Tjejerna har alltid smakat och varit nyfikna och inte varit kinkiga. Men nu har jag fått en liten kille som inte tycker om något annat än korv, köttbullar och makaroner… Och jag har gjort likadant med alla tre. Förstår inte hur den här sista har blivit som han blivit.
  Men vi fortsätter med att servera samma mat till honom som till oss och hoppas på att det bara är en lång fas han går igenom…
  (På förskolan äter han tydligen det mesta utan att vara kinkig)

 2. Lotta i Två Små Kök Says:

  Jag fascineras mest över högljudda föräldrar som gnäller på skolmaten. Att det det serveras halvfabrikat, att det är tillsatser i skolmaten osv. När samma föräldrar sedan ger sina barn samma ”skräp” hemma, och kanske ännu värre i form av godis, chips och läsk – ja, då undrar jag om de tänker på vad som är mest avgörande för deras barn hälsa. Skolmaten som de äter fem dagar i veckan eller alla frukostar och middagar som äts hemma. Nu är ju många föräldrar duktiga på att ge bra mat hemma, jag menar de föräldrar som i princip kastar sten i glashus… Jag är barnfri men om jag hade barn skulle jag ha gjort som mina föräldrar. De gjorde som du. Jag och brorsan åt samma mat, vi skulle alltid smaka men om det inte gillades blev vi inte tvingade. Sund inställning tycker jag!

  När jag umgås med min bästa kompis är hennes döttrar ofta med och har varit i många år sedan de var mindre. Vi brukar laga mat ihop och de tycker det är jättekul. Min kompis blir jätteförvånad när de provar och tycker om mat som jag föreslår att vi ska laga. De brukar inte tycka om ”sånt” annars. Om de får vara med och laga och smaka av under tiden, och lära sig hur man gör tror jag att intresset och smakerna för mat utvecklas. Men det gäller ju inte alla barn förstås, fast man kan ju prova!

  Ha en trevlig måndagskväll!

  • En Smak Av Karin Says:

   Jättebra skrivet Lotta! Visst kan skolmaten ha en del att önska. Men den innehåller ändå hela kostcirkeln – och alltid grönsaker till maten. Det är mer än vad många föräldrar tänker på när de serverar sina barn mat hemma. Det är bra att vi bloggare vågar dra upp det här till ytan och faktiskt reflektera över hur vi gör med våra egna barn! Tack för kommentaren! Kram Karin

 3. Mårtenssons Kök Says:

  Vi kopierar Lottas svar rakt av!

 4. Erika Skogly Says:

  Jag gick också ut med den där inställningen när jag först fick barn, men fick fick en allergiker, så det är inte helt enkelt att få honom att våga prova nya saker när han vet vilka reaktioner han kan ¨få om det är något han visar sig inte tåla… Min man är även allergisk, men mot kyckling, så skulle alla äta samma sak i vår familj skulle menyn se ganska trist ut. Tyvärr.

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: