Lathund – Hur du ändrar ditt ätbeteende!

Eftersom ni är så många som är nyfikna på den här kursen som jag gått, hur man ändrar sitt ätbeteende och blir mer medveten om vad man stoppar i sig, så har jag gjort i ordning en mall. Här hittar ni riktlinjerna och byggstenarna för hela mitt sätt att äta, så att ni som vill enkelt kan komma igång själva.

Fokus ligger inte så mycket på maten utan här handlar det mer om mängden. Ni kommer att upptäcka att vissa saker som är ”nyttigt” att äta i olika dieter, snarare kostar dig mycket enligt det här upplägget (t ex avokado och ägg).

Hur mycket får jag äta per dag?

200 g kolhydrater (Män: 240 g) (T ex bröd, pasta, gryn, potatis, osv)
200 g protein (Män 240 g) (T ex kött fisk, fågel, keso, ost, ägg, osv)
5 dl mejeri (T ex mjölk, grädde, yoghurt, creme fraiche, osv)
4 tsk fett (t ex matolja, smör, majonnäs, avocado)
500 g frukt och grönsaker (Max 3 gfrukter/dag varav max 1 banan)

Tillåtet en gång per vecka utan att räkna:
5 dl poppade popcorn
2 glas vin (1 glas = 2 dl)

Restriktioner att följa:
* Ät tre mål mat om dagen, samt 2-3 mellanmål. Ingenting där i mellan.
* All mat vägs i tillagad form.
* Välj i första hand magra produkter.
* Ris, pasta, potatis och gryn som kokas i vatten får halveras. Dvs 100 g kokt pasta räknas som 50 g kolhydrater.
* All fisk och skaldjur får halveras. Dvs 100 g skalade räkor räknas som 50 g protein.
* Kaviar och ketchup mäts som 1 msk = 15 g kolhydrat.
* 1 tsk fett väger 5 gram. Genomskinligt fett (olivolja, matolja, osv) är generellt nyttigare för kroppen än t ex smör, men det räknas på samma sätt.
* 1/4 avokado räknas som 1 tsk fett.
* Alkohol räknas som kolhydrat (Här är en bra tabell att kolla i!)

Hur räknar jag ut ett värde per 100 g?
Ibland kan det vara svårt att räkna ut hur mycket protein det är i en lasagne eller gryta t ex. Jag brukar göra så att jag steker köttet för sig och väger det som protein (t ex 200 g). Där efter lagar jag grytan som vanligt. När den är klar väger jag hela grytans vikt (t ex 1000 g). Sedan räknar jag ut protein per 100 g såhär:
200 dividerat med 1000 multiplicerat med 100 = 20. Dvs 20 g protein per 100 g gryta.

Till en början kan det kännas lite bökigt att väga maten, men ganska snart lär man sig vad olika saker väger, så ha tålamod. Bäst resultat i viktnedgången har de personer fått som under årens lopp fortsatt ta fram hushållsvågen och vägt sin mat då och då. Det är lätt att ögat vänjer sig vid större och större portioner.

Bra är också att ha en liten plan över dagens mål. T ex om du vet att du ska äta en kolhydratrik rätt till middag, så kan du välja något mer färre kolhydrater och mer protein på lunchen, osv.

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Lathund – Hur du ändrar ditt ätbeteende!”

 1. Anna/Frostrosor Says:

  Kan tänka mig att metoden är något tidskrävande till en början! All heder åt dig som kämpar på!

 2. Lindah Says:

  En sak som jag alltid funderat över med dina underbara recept (har följt bloggen i åratal, älskar den) är att om jag följt dem så hade jag gått upp minst 5 kilo i månaden, minst. Har du dragit ner fettmängden rejält i dina recept nu eller blir det helt enkelt mindre portioner? Själv äter jag väldigt fettrikt, som falukorvsreceptet till exempel, men då serverar jag blomkålsmos till istället så slipper man viktuppgången som ju är en följd av fett+vita kolhydrater i form av tex potatismos.. Så nyfiken på om det endast är portionsstorlekarna du kommer att ändra eller hur gör du?
  Älskar din blogg, fortsätt med den!!!

  • En Smak Av Karin Says:

   Hej Lindah! Jag har dragit ner både på fett och mängd i mina portioner. I vissa fall (om maten är extra fet, som t ex falukorvsrätten här) väljer jag mer grönsaker och mindre kolhydrater på min tallrik, så det är lite olika från gång till gång. I första hand väljer jag magra produkter när jag handlar men i vissa fall är det svårt och då kompenserar jag på annat sätt 🙂
   Tack för dina fina ord om bloggen och att du tog dig tid att skriva!
   Kram Karin

 3. bodybuildingcourse4u.com Says:

  Just wanted to say keep up the good job!|

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: