Laxfilé med klyftpotatis och västerbottenostsås!

Nej då, jag har inte gått under jorden. Det är bara det vanliga livet som haft sin gång och tiden har helt enkelt sprungit ifrån mig lite grann 🙂 Nu är det iallafall helg och det är så himla skönt att få koppla av och bara ta dagen som den kommer, utan en massa planer!

Vad lagar ni för god mat i helgen? Här hmma blir t Entrecote med potatisgratäng ikväll, det är ju så himla gott! Riktig krämig ska gratängen vara tycker jag och gjord på fast potatis, då blir den som godast!:-D
Till er tänkte jag dela med mig av ett annat riktigt gott helgrecept. Denna gång på lax med en helt underbart ljuvlig sås! Såsen är så god att man kan sleva i sig den med sked. Det är bra betyg vill jag lova! 😀

Torr lax ger mig rysningar! Det är bland det värsta man kan äta enligt mig. Genom att steka laxen till en innertemperatur på exakt 56 grader får man den absolut saftigaste laxfilén man kan tänka sig.Jag kryddar bara laxen med citronpeppar och salt, det räcker tycker jag!

Hur jag gör min klyftpotatis hittar ni här!

Här kommer receptet på den underbara såsen! 🙂

Lax1
Västerbottenostsås med gräslök
(4 personer)

3 dl grädde
2 dl mjölk
1 gul lök
1 fiskbuljongtärning
1 kruka gräslök
1 liten påse Västerbottensost
Salt, vitpeppar & cayennepeppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken fint.
Hacka gräslöken.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Häll på grädden, mjölken och smula i buljongtärningen.
Låt alltsammans koka upp.
Vispa ner osten och gräslöken och rör om tills osten smält.
Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Lax2
Lax
Riktigt enkel sås att göra och alltså så himla god! Funkar säkert jättebra till vilken fisk som helst 🙂

Nu är det dags att börja förbereda potatisgratängen!

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

6 svar to “Laxfilé med klyftpotatis och västerbottenostsås!”

 1. Fredrik Says:

  Hej Karin. Hittade din blogg för några månader sedan och du har höjt standarden på vår mat här hemma. Vill passa på att fråga vilken temp du har på ugnen till laxen. Läser man runt lite på olika forum föreslår vissa en ugnstemp på 100-120 men under ca 60 min för att nå 52 grader, vissa tokkör på 225grader i en 15min. Vad är ditt råd?
  Mvh Fredrik

  • En Smak Av Karin Says:

   Hej Fredrik! Vad kul att höra att du gillar bloggen och recepten! Har man tiden att vänta så ska man alltid köra kött och fisk, i detta fallet laxen, på låg ugnstemp. Runt ca 120-150 grader blir bra. Som småbarnsförälder har jag inte alltid tiden och då brukar jag köra 175-200 grader på ugnen. Aldrig över 200 grader är mitt råd när det gäller fisk! Vill man snabbt ha upp innertempen till 56 grader på fisken så är det bättre att försteka den lite i stekpannan innan man sätter den i ugnen. Hoppas du fortsätter lyckas i köket och tack för din kommentar! Kram Karin

 2. MÅ Gott Says:

  Det här receptet sparar jag direkt! Det låter som en sås heeelt i min smak!!

 3. Kakklubben Says:

  Låter gott! Jag bakade kladdkaksmuffins med limefrosting utifrån ett recept jag hittade på din blogg, såå gott! tack för det! 🙂

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: